2011. január 21., péntek

Kultúra

A kultúra szó jelentése sokat változott az évszázadok folyamán. Ma már megkülönböztetjük a  népi kultúratömegkultúra és magaskultúra fogalmakat.
1823.január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását. A Himnusz befejezésének dátuma 1989-től a Magyar Kultúra Napja is egyben.
A témával kapcsolatban:

Kölcsey Ferenc (1790-1838)


A Himnusz kézirata 

A Himnusz előadása.
2011. január 19., szerda

Aranyrudak

Az öt ismerősöm közül, akik már olvasták  Paulo Coelho írásait, egy ember velem is meg akarta osztani ezt az élményt. Így elolvashattam Az ördög és Pryme kisasszony című regényt.
Mivel ez a mű egy olyan trilógia harmadik kötete, amely fiatal nők lelki vívódásait tárgyalja, talán Chantal Pryme személyiségéről kellene beszélnem. Azonban hozzám az idős Bertha alakja áll a legközelebb.  Bertha felnevelte a fiát, eltemette a férjét, és naphosszat a háza előtti padon üldögél. Az élő embereket figyeli, miközben a halott férjével beszélget. A férje sugallta neki, hogy valami történni fog. Arra azonban egymaga jött rá, hogy a faluba  látogató idegennel együtt az ördög is megérkezett. Pontosabban a kísértő. Charlos, az idegen felkínál egy lehetőséget: aranyat ígér életért cserébe. Bővebben: Viscos lakói egy hetet kapnak arra, hogy maguk közül kiválasszanak és megöljenek valakit. Cserébe a közösség kap tizenegy aranyrudat, gazdagságot és lehetőséget arra, hogy elköltözzenek, vagy felvirágoztassák a falut.
Valamikor azt hallottam, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük azokat. "A lényeg az, hogy megszegd a "Ne ölj!" parancsolatot" --- mondta Charlos. Te melyik szabályt szegnéd meg néhány aranyrúdért cserébe?

2011. január 17., hétfő

Áruld el, mit olvasol, s megmondom, ki vagy

A Litera oldalán böngészve rátaláltam egy hírre, mely felkeltette az érdeklődésemet. A cikk arról szólt, hogy  tilos, vagy szabad-e Paulo Coelho könyveit olvasni Iránban.
 Az már biztos, hogy Iránban  olvassák a regényeit, azt viszont még nem tudjuk, hogy  Kárpátalján mi a helyzet. Abban biztos vagyok,  hogy öt ismerősöm olvasta a szerző valamelyik írását. Ebből viszont nem lehet következtetni semmire.
Mit és miért olvas szívesen a kárpátaljai magyar fiatal? Mi az a téma, ami magával ragadja, leköti? A válasz (ha tudnám) tükrözné, hogy a mai fiatal mit tart értékesnek (az okos telefonján kívül), mi az, amire időt szán. Ugyanis  az olvasás időigényes. Amit olvasol, tükrözi, ki vagy. Rávilágít az értékrendedre. Hogyan döntesz: illedelmesen átadod a helyet a buszon, vagy hajlandó lennél megölni egyik falubelidet pár aranyrúdért cserébe? 
Arra gondolok: áruld el, mit olvasol, s megmondom, ki vagy!