2011. február 4., péntek

Meglepetések

Az unalmas téli napok is  eseménydússá válhatnak. Tegnap például egy összeesküvés résztvevője voltam. A célunk nem merénylet, hanem születésnapi jókívánság közvetítése volt. Az örömkönnyek miatt nem kellett esernyő után kutatnunk. Emiatt a földrajzi távolság  is okolható.
Ma  én is meglepődtem. Megtudtam, hogy valaki,  valahol,  valamit írt erről a blogról. Aztán elvesztettem a kapcsolatot a külvilággal: akadt egy kis probléma az oldal betöltése közben. Úgy döntöttem, mindezt nyilvánosságra hozom.
(Mintha valamiféle napló-bejegyzést írtam volna. Lehet, hogy erre lesz példa a jövőben is.)
Aki kíváncsi arra, hogy ki, hol és mit írt a blogommal kapcsolatban, olvassa el a Blogajánlóitt  !

2011. január 30., vasárnap

Lépések

Péntek délután van. Ezen kívül hó és hideg. Álmosító vonatozás Ungvárról Beregszászba. Érkezés a sötétben, akrobatikus mutatványok a jeges járdán. Ruhaváltás az ideiglenes szálláshelyen. Találkozás a többiekkel a megbeszélt helyen. Tíz perc késés és tíz fok mínuszban.
Végre a helyszínen. Izgatott szervezők. Az ünnepi öltözék kiegészítése, vizit a ruhatárban, regisztráció, trapp a táncterembe. Rövid beszéd, taps. Kezdődik a latin táncest
Sorakozó a fal mellett.  A cha-cha-cha alaplépéseinek gyors elsajátítása. Egyszerű: jobb lábbal hátra, aztán előre, cha-cha-cha, vissza, hátra, sasszé, cha-cha-cha. Apró lépéskombináció, a lány forog, egy-kettő, cha-cha-cha és vissza, előlről, cha-cha-cha. A fonál előbb elvész, majd elszakad. Bebizonyosodik, hogy nem jegyeztem meg a lépéssort. Semmi baj, itt a következő tánc. Jobb lábbal hátra, egy, kettő, előre, egy, kettő, forgás, aztán párban, jobb kéz, bal kéz, forgás együtt és elölről. Most pedig zenére, raj-ta!
Szünet. Hűs levegő a folyosón, keksz és üdítő az asztalon. Tömeg mindenütt. Klikkek, párok, haverok és barátnők tömörülése a táplálék közelében. Rágcsálás közben szemkontaktus, kommunikáció nyelés után. Régi ismeretségek felelevenítése és újabbak létrehozása. A lépések gyakorlása a teremben, dagadt bokák és magas sarkak pihentetése a folyosón. Karnyújtásnyira a csokis keksz és a gyümölcslé. Utóbbi elfogyott. Semmi baj, máris gondoskodnak az utánpótlásról. 
 Közös téma keresése a különböző érdeklődésű körű emberekkel. Viták szítása és a szörnyülködő társaság elhagyása. Beszélgetés a régi ismerősökkel, nagy arányú információ-befogadás és buzgó bólogatás. Érdeklődés felkeltése és színlelése, ismerkedés idegenekkel. Külföldről érkeztek, fél éve élnek itt, de jól beszélik a nyelvet. A csoportok cserélődnek, a táncosok kifulladnak és fáradnak. A teljes csapat összetrombitálása, közös fotó készítése. Fontos dolog, jöjjön mindenki! Az este folyamán memorizált lépések ismétlése. A ruhatár felé tóduló tömeg megelőzése. A táskák és a téli csizmát rejtő szatyrok begyűjtése. Öltözködés rétegesen, távozás angolosan.
Az utcán fagyás, a járdán rögtönzött korcsolyapálya. Közeli találkozás a macsakakővel. A sajgó boka mellé lila térd társul. Ennek ellenére tánclépések gyakorlása a hóban. Nem siklik, de ugyanúgy nyomot hagy. Indulás aludni. Mintha követne valaki.Tényleg így van. A latin tánc hóban hagyott nyomai lépkednek a cha-cha cha ritmusára.