2011. április 27., szerda

Egy kis olvasnivaló

Színvonalas csemegére bukkantam a Papiruszportálon. Centauriról már   korábban hallottam. Most azonban olvastam  is róla és a munkájáról. Közben Umberto Eco és a Rózsa neve jutott eszembe. A téma, az aprólékosan kidolgozott szöveg és a sorok közül ránk szegeződő mondanivaló miatt. Ajánlom a Kút a nap alatt c. írását. Megfilmesítették, és a szerző elégedett volt. A Centaurival készült interjú olvasható itt.

2011. április 26., kedd

Az utazó és a mestergyilkos 72 percben

 Az internet hasznos is lehet.  Nézhetsz filmeket. Egy ideig.
A jövőben kizárólag azt a filmet nézem meg online, amelyiknek nem érdekel a vége. Vagy kikövetkeztethető. Létezik ilyen film? Egyre kevesebb. Azért jutottam erre a kellemetlen következtetésre, mert láttam  Az utazót (The tourist).
Pihentető film. Elegáns a díszlet (Velence), klasszikus a háttérzene, dinamikus a cselekmény (bár ez nem teljesen igaz: mindig arra vártam, mikor kezdődik el valójában a film). Angelina Jolie a Barbie-báb (a karaktere utálja, ha irányítják, ennek ellenére folyamatosan ez történik), Johnny Depp pedig volt már agresszívabb is, mint az általa alakított  wisconsini matektanár.                                                                                                                                                                                                        itt                             
Amikor kiderült, hogy  Elise (Angelina Jolie) ügynök, nem csodálkoztam. Ezt sugallta a film első három perce. Az viszont érdekelt volna, mi történik az estélyen. Azért, mert volt egy sejtésem a matektanárral kapcsolatban.  Ugyanis  a film során elégszer emlegettek egy plasztikai műtétet, melyet a könyvelő végeztetett saját magán, miután meglépett a maffiózó millióival. A sejtéseim azonban nem igazolódhattak be, mert elérkezett a 72 perces időkorlát ideje. Persze bele lehet tekerni,  de akkor lemaradsz a beharangozott drámáról. Ezért döntöttem úgy, hogy csak olyan filmeket fogok online nézni, amelyeknek nem érdekel a vége.                                                                                                 

Talán  emiatt választottam a Mestergyilkost. A filmben  felbukkant  Donald Sutherland is.  Most is, akárcsak az Olasz melóban, meg kell halnia. A feladatot a bérgyilkosok legjobbja, a mestergyilkos Arthur Bishop (Jason Stathan) kapja. Harry, az új célpont, mintha Bishop apja lett volna. Vagy a barátja. Talán emiatt volt szüksége két perc gondolkozási időre. Aztán elkészítette a tervet. Autórablásnak tünteti fel a halálesetet. Elmegy a temetésre, bájcseveg a gyászoló fiúval. Hirtelen eszébe jut, hogy az öreg arra célzott, társ kellene neki. Mármint a munkában. Így elkezdi okítani  Harry fiát, az ifjú és lobbanékony Stevent.
Sehol sem láttam megrendülést. Arthur Bishop végrehajtotta a feladatot, mert ebben állapodott  meg a munkaadójával. Most kioszt egy önálló feladatot: embert vagy legalább gyilkost faragni Harry fiából. Ez is egy feladat, az öreg akarata. Kíváncsi lennék, mi lesz, amikor a fiú (Steven) megtudja, hogy ki ölte meg az apját (Harry). Erre azonban egyenlőre nem került sor. Gyilkolászásra annál inkább. Öt embert öltek meg a filmből általam látott 72 perc alatt. Változatos módszerekkel, egy kivételével valamennyit természetes vagy vétlen halálnak feltüntetve.

Az utazót mindenkinek ajánlom. A film  "egy remake, a 2005-ös Anthony Zimmer leporolása és felhasználása" --- olvashatjuk itt . Láttam az Anthony Zimmert is.  Jó film. Ott az utolsó pillanatig rejtett volt a titok.
A mestergyilkos egy gyilkológépről szól. Verekedés, némi vér, akció. Dráma nincs. Mint ahogyan érzelmek sem. A valóságban sem? Az biztos, hogy "a győzelem a felkészülteké." A valóságban is. Mindenesetre életszagúbb, mint az utazó mesterkélt világa. Azért, mert a túléléshez (=megfelelni a követelményeknek) itt a földön szükséged van a pontos munka és  az előre kiszámított lépések nyújtotta előnyökre.

 Az utazó (The Tourist)
Színes, magyarul beszélő, amerikai-francia thriller, 103 perc, 2010 (12)
Dolby Digital

rendező: Florian Henckel von Donnersmarck
forgatókönyvíró: Julian Fellowes, Christopher McQuarrie, Jeffrey Nachmanoff, William Wheeler
operatőr: John Seale
producer: Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Tim Headington, Graham King
vágó: Joe Hutshing, Patricia Rommel

szereplő(k): 
Angelina Jolie (Elise Clifton-Ward)
Johnny Depp (Frank Tupelo)

A mestergyilkos(The Mechanic).                                                     
színes, feliratos, amerikai akciófilm, 92 perc, 2011 (16)           
Dolby Digital
rendező: Simon West
forgatókönyvíró: Richard Wenk, Lewis John Carlino
zeneszerző: Mark Isham
operatőr: Eric Schmidt
producer: René Besson, Robert Chartoff

vágó: T.G. Herrington, Todd E. Miller

szereplő(k):                                                                            
Jason Statham (Arthur Bishop)
Ben Foster (Steve McKenna)
Donald Sutherland (Harry McKenna)
Mini Anden (Sara)