2011. október 20., csütörtök

Filmajánló ----- szörnyűség, éj, karika, frász

Képzeld el, hogy Las Vegasban élsz. Ez mind semmiségnek tűnik, és kis híján értelmét veszíti, amikor megbizonyosodsz afelől, hogy az új szomszédod egy vámpír. Méghozzá az intelligens fajából. Célja az, hogy  minél több embert  csábítson át a véres oldalra.  Ezt egy ideig sikerrel  teszi. Amikor már az áldozatai között szerepel több osztálytársad,  a barátnőd az ő házában, az édesanyád pedig a kórházban sínylődik, egyet tehetsz: felkeresed Peter Vincentet, a Frigth Nigth c. műsor vezetőjét, és tanácsot kérsz tőle a hogyan végezzek a szomszédommal, aki vámpír  témakörben.
Valós eseményekről írtam.  Amiről az előző bekezdésben  szó volt, megtörtént. Eljátszották a Fright Night vagy   Frászkarika c. amerikai horror-vígjátékban.
A Frászkarika c. film 2011 augusztusától elérhető a magyar filmnézők számára is. Az 1985-ben készült Fright Night c. film újrafeldolgozásáról van szó.
A helyszín Las Vegas. A város, „ahol mindenki átutazóban van, és sokan dolgoznak éjjel”. Emiatt nem feltűnő, ha valaki eltűnő- vagy átalakulófélben van. A vérszívóvá váláshoz  szükséges egy eredeti vámpír, valamint  egy kis kóstoló a vénából,  továbbá néhány napfénymentes óra a pincében, és minden adott egy új vámpírhadsereg létrehozásához. Jerry (Colin Farell) legalábbis ezen dolgozik. A célja: rövid idő alatt egyre több embert átalakítani. Miközben  áldozatainak kör alakú sugara középpontjában zöld almát eszeget, számolnia kell egy diák közbelépésével.  
Charlie Brewster (Anton Yelchin) legszívesebben a csinos barátnőjével randevúzna. Azonban régi barátja felhívja a figyelmét arra a csöppet sem megnyugtató tényre, hogy a szomszédja, Jerry, egy vámpír, aki több emberrel  is végzett már. 
Amikor felmerül annak a lehetősége, hogy hamarosan  Jerry édesanyja, vagy esetleg a barátnője kerül az étlapra, ráadásul eltűnik a hűséges gyermekkori barát, Charlie a Frászkarika c. televíziós showműsor vezetőjének tárja fel a szomorú valóságot.  
A vámpírölésről híres példakép azonban csalódásra ad okot: nem segít. Mi következik ezek után? Egy véres, és borzalmakkal teli éjszaka. Fellobbanó családi ház, autós üldözés a sötét országúton, baleset, vérszívás és kétségbeesés.
 A forgatókönyvírók jó munkát végeztek. A kilátástalanságig űzték a szereplőket, végül egy valószínűtlen, és őrült ötletet ültettek a főhős agyába, ahhoz, hogy megkísérelje legyőzni a gonosz vérszívót.

Mindenképpen szólnom kell Colin Farrell alakításáról. Meggyőző volt. Semmiképpen sem érzelgős, szerelmes leveleket írogató, vagy éppen lelki beteg, esetleg a végletekig gonoszított jellemű vámpírral van dogunk. Olyan Jerry jelenik meg előttünk, aki a céljai  elérése érdekében (alakítsunk át sok embert, hogy legyen még több vámpír) képes pontos és aprólékos munkát végezni. 
Eszembe jutott, hogy a Daredevil c. filmben is a gonosz szerepet kapott. Akaratlanul is összehasonlítottam a London Boulevard-ban nyújtott alakításával. Úgy tűnt, hogy a gonosz megformálása élvezetesebb. Talán azért, mert a fő gonosszal senki sem rokonszenvez, és  ebben a tudatban elmerülve  képes arra, hogy jó alakítást nyújtson. 
Ajánlom mindenkinek a filmet. Kellemesen szórakoztató, csöppet sem vérfröcsögtető.


2011. október 16., vasárnap

Bélyeg, tőled


Lassabban lélegezz. Egy, kettő. Lépés, belégzés, bent tartod a levegőt, lépés, kilégzés, és lassan elölről.
Futhatsz tovább, ha betartod. Miért is? Csak. Mi lenne, ha megállnál? Erre ne is gondolj. Azért, mert ott fekszik. Lehet, hogy fölkel, és üldözni kezd. Vagy még rosszabb: elárul. Bepanaszol, mint régen.  Elmondta, amikor nem tetted össze a kezed, és elaludtál ima nélkül.

Ő volt a lelkiismereted. Az ő hibáit is rajtad kérték számon. Honnan tudhatnád, hogy ő most hol van? Te vagy az idősebb. A juhokat védted, ő elkóborolt. Őt kerested, ezalatt egy vadállat megölte két báránykádat. Akkor utáltad meg. Először a bárányokat, és soha többé nem akartál velük foglalkozni. Inkább a föld. Szántottad kínodban, miközben rájöttél, hogy őt jobban szeretik. Persze, ezt ő mondta neked.

A fa alatt hallottad. Valakitől, akit nem láttál. Árnyék volt akkor. A lelkedre borult, és sötétségbe burkolt. Először jött az ingerültség, aztán a düh és a harag. Nem voltál őszinte. Még Hozzá sem. Pedig Ő megsejti, ha baj van. De te mindezt titkoltad az emberek előtt. Előtte nem tudtad, pedig a hetedik napon te is ott voltál a kertben. Kezet fogtál az öcséddel, érdeklődtél a juhok felől. Azt mondtad, egy csöppet sem bánod, hogy már ő foglalkozik velük. Hiszen ő úgyis jobban ért ezekhez a dolgokhoz. Okosabbnak gondoltad magad náluk. Ők nem tudták, hogy milyen furfangos tanítómestered akadt.

 Napnyugtakor mindig eljön, leül a tűz mellé, és téged okít. Felfedi ellenségeid kilétét, akik a károdat akarják. Te lassan hinni kezdesz neki. Legközelebb már  kész tényekkel várod őt. Elmondod, mi az, amit te magadtól vettél észre. Ő helyesel. A szemedbe néz, és megkérdezi: és most? Nem tudom.

Mivel már felnőtt vagy, a szüleidnek nem kell rád figyelniük. Te nem voltál sikeres a juhtenyésztésben, ezért most már gabona magvakat hintesz a földbe. Ő sikeres, a szüleid őt szeretik. Ez rendben van, engednem kell, ő a kisebb, mondod éjszakai vendégednek. Ő azonban azt mondja, hogy az Istened szeretetét is ő vette el tőled. Jobban szereti őt. Te nem hiszed el. A hetedik napon azonban megfigyeled. Igen, az ő áldozatára rátekintett az Úr. A tiedet nem fogadta el. Elutasította az áldozatot, amiért te keményen megdolgoztál. Ő volt az, aki nem adott esőt. Te hordtad a vizet a folyóból a vetésre. Amíg ki nem száradt a folyó is. Aztán a saját ivóvizedből vetted el a locsoláshoz szükséges mennyiséget. A kicsi termést elosztottad, és Neki adtad a tizedét. Ő mégsem nézett az áldozatodra. A testvéredét ellenben elfogadta. Ezért te dühöngtél. A tűz mellett, a vendégednek Ő tett egy javaslatot. Miért ne? Ha ő már nincs, a probléma is megszűnik. A szüleidnek egyedül te leszel fontos.  Neki is. Már csak a te áldozatodra fog nézni. Úgy érzed majd, hogy volt értelme. Dolgozni és futni.

 Kicsalod a mezőre. Nézd, egy oroszlán tanyázik a búzámban. Talán az, amelyik a te juhaidat megölte. Kapjuk el. Tudod, hogy nincs itt az oroszlán. Ő előrehajol, te felkapod a vastag karót, és leütöd. Aztán még egyszer lesújtasz. Látod, hogy már nincs többre szükség. Ekkor zajt hallasz. Egy madár repül el a fölötted lévő fa ágáról. Körülötted mindent takar a hatalmas fű, de fölötted az ég felhőtlen.  Ekkor kezdesz futni.

Lassabban lélegezz. Egy, kettő. Lépés, belégzés, bent tartod a levegőt, lépés, kilégzés, és lassan elölről. Ki mondja ezt? Miért vagy itt? Öltem. Tudod? A vére felkiáltott. Mit szólsz hozzá? Hallgatsz? A bűnöm miatt megölnek engem. Te adod? Bélyeg? Nem érdemlem. Akkor futhatok tovább. Velem vagy. Belőlem csak az maradt, amit kaptam: bélyeg, Tőled.


(Káinról van szó. Az Uregy és a Remény c. kiadvány miatt írtam).