2011. november 27., vasárnap

Tűz és jég, film és könyv

Nemrég, az egyik egyetemi előadáson, említésre került  a történelemi regény, mint forrás témaköre. Ezzel kapcsolatban felmerült Honoré de Balzac (1790-1850), Émile Zola (1840-1902), továbbá J. R. R.Toliken (1892-1973), Umberto Eco (1932), Ken Follett (1949), valamint George R. R.Martin (1948) neve. A legutóbbi szerzővel és művével szeretnék foglalkozni az alábbiakban.

Azért ezt választottam, mert ez a legfrissebb.( A Gyűrűk Urát túl rég olvastam, a Rózsa nevéről pedig majd a krimik között szót ejtek). A regény alapján forgatókönyv és film is készült. Íme egy rövid részlet a Trónok harcából:

George R. R. Martin amerikai író és forgatókönyvíró. 1948. szeptember 20-án született a New Jersey állam területén lévő Bayonne-ben. Első novellája 1971-ban jelent meg. Főként a sci-fi, fantasy, horror és science fiction műfajban alkot. 1986-ban költözött Hollywoodba. A CBS nevű televíziótársaság alkalmazásában dolgozott az Alkonyzóna c. sorozat készítésén. Később a Beauty and the Best c. televíziós sorozat munkatársa, producere, majd co-executive producere lett.
A Trónok harca c. kötet 1997-ben jelent meg. Ez volt A Tűz  és Jég dala című, elsőként trilógiának induló sorozat nyitánya. Azonban a mű egyre csak terjedt, a mondatok többszöröződtek, a szereplők sokasodtak, a cselekmény egyre csak nyúlt –– pillanatnyilag úgy tudjuk, hogy a szerző a sorozatot  hét  részesre tervezi. 
Mindenképpen fel kell hívnom a figyelmet George R. R. Martin televíziós múltjára. Csak ez magyarázhatja meg a sorozat (a könyv sikere is közrejátszott abban, hogy az HBO filmet készít róla) sikerét. A Trónok harcát megfilmesítették. Már magyar felirattal is elérhető. 
Miután láttam az első részt, úgy döntöttem, hogy az események elé szaladok. Letöltöttem a köteteteket. Aztán nem bírtam szabadulni tőle. Ezt a történet sokszínűsége és lebilincselő jellege okozta. Ritkán fordul elő ilyen, ezért kellett felhívnom rá a figyelmet.
A Trónok harca egy képzeletbeli világban játszódik, de a szerző a valóságból is merített (a „rózsák háborúja” Angliában). 
A képzeletbeli helyszín neve: Hét Királyság. A középpontban a Stark-család áll: Lord Eddard Stark (az apa, Deres ura, Észak védelmezője), Lady Catelyn Stark (az anya), és a gyermekeik: Sansa (a legidősebb lány), Arya (a legkisebb lány), Bran (kisöccs), Robb (idősebb fiú), Jon (törvénytelen fiú). Rajtuk kívül Jamie és Cersie Lannister (fivér és nővér, ikrek, a nő a király felesége), Tzrion Lannister, az Ördögfióka (alacsonynövésű, de állítása szerint ő a család esze). Továbbá ott van még egy testvérpár: Viserys (a fiú) és Daenerys (a lány) Targaryen. Ők ketten Sárkánykő vér szerinti örököseinek tartják magukat (leginkább a fiú, aki bosszút forral, és vissza akarja kapni a trónt).
Első olvasatra soknak tűnik, de ez még csak a milliónyi szereplő egy része. Ami viszont hiánytalan, az a jellemek kidolgozottsága. A szereplők jelleméről leginkább a tetteik alapján alakíthatunk képet. Azokban (és cselekményben) pedig nincs hiány.
A történetről annyit, hogy a baljóslat (a sci-fi) abban rejlik, hogy az emberek a Mások eljöveteléről suttognak, feltűnnek a rémfarkasok, egy őrség odavész a Falon túlra tett őrjárat során; valamint közeleg a baljóslatú tél, amikor nincs élelem, és generációk nőnek fel anélkül, hogy meglátták volna   a Napot. Ez kezdetnek megteremti az alap hangulatot.
 A későbbiekben a Stark-ház vendégül látja  a  királyt. Kiderül, hogy Robert Baratheon és Edd Stark egykor együtt küzdöttek a Vastrón megszerzéséért (ebben veszített Viserys és Daenerys apja; itt tűnt ki tettével a Királyölőként emlegetett Jamie Lannister).  A király  arra kéri Starkot, hogy legyen ő a Király Segítője (a helyettese).
Eközben Viserys Lannister a trón megszerzését tervezi. Húgát feleségül is adja egy Khal Drogo nevű nomád  vezérhez, akitől  hadsereget kér cserébe.
A dolgok  akkor kezdenek bonyolódni, amikor Stark egyik fia, Bran, kihallgat egy beszélgetést, majd lezuhan a magasból. Az eszmecserét nem az ő fülének szánták. Közben Stark dönt: elvállalja a tisztséget, és barátságát megerősíti a királlyal: beleegyezik abba, hogy a király fia feleségül vegye  Sansát.
Mindenki végzi a maga dolgát (Jon a Falon vállal katonai szolgálatot, Arya láb alatt van, és varrás helyett kardozni tanul, Sansa az esküvőjéről álmodozik, Bran pedig élni fog), amíg a király meg nem hal. Vadászbaleset, egy vadkan volt (mint Zrínyinél). Eddard Starkot királygyilkossággal vádolják, Sansa fogságba esik a Királyvárban, Arya  rongyos koldusként a Falra indul a különféle tolvajokból és utcagyerekekből álló bandával, melyet egy öregember gyűjtött össze (csak így menekülhet meg, mert a Régenskirálynő katonái utána kutatnak).
Catelyn Stark háborúsdiba kezd: a fia, Edd, Észak királyának kiáltja ki magát. Ettől a ponttól lavinaként indul el a cselekmény.
Minden fejezetet egy szereplő neve jelöl.  Azonban túl sok a szereplő. Kiválasztottam  közülük hármat, és őket követtem: Arya (a tízéves kislány mindig fiúruhában és mocskosan a Falra igyekvő fiatal Tom Sawjer– típusú suhancokkal és egy szigorú öregemberrel), Jon (a Falon szolgál, jól vív, esküt tesz, parancsokat teljesít, ígéreteket tesz, és csak látszólag köpnyegforgató, valójában parancsot teljesít, és nem szövetkezik a vadakkal), Sansa (szegényt sajnáltam, mert sokat szenvedett az ifjú király dühkitöréseitől, kalitkába zárt madárkaként a Királyvárban), végül  Daenerys, aki  Khal Drogo felesége lett (a khalase).
 Később kedveltem meg Jamie Lannister alakját. Ő egy  vitéz harcos, és  a Királyölő. Letaszította a magasból Brant. Később fogságba esik, megfosztják jobbjától, szembesül nyomorultságával, és emberi vonásokat mutat. Jellemfejlődés, értéknyereség
A jellemekkel kapcsolatban szembetűnő, hogy nincs abszolút gonosz, vagy jó. A tízéves Arya éppúgy ellensége torkába mártja a Tűt (a kardja), mint ahogyan a torz arcú Véreb az ellenségeire ront (ez egy kicsit túlzás, de amit nem bocsátunk meg a negatívabb karaktereknek, azt az édeseknek sem szabad elnéznünk).
Pillanatnyilag egyetlen dologgal vagyok elégedetlen A Jég és Tűz dalát tekintve: azzal, hogy a  Sárkányok tánca csak 2012-ben veszi kezdetét.