2013. július 5., péntek

Zár(lat) Z. fejébenEredetileg nem így terveztem, de. Ki-ki döntse el, hogyan kellett volna, és értelmezzen szabadon.

Záróra

Z. a földre engedte üres poharát. A pamlagon elnyúlva ledobta cipőjét, és az ablaküvegen tükröződő jelenetet figyelte. A lány és a srác által végzett tánclépések a távolodást és közelséget előidézve koppantak a fejében. Lehunyta a szemét, hogy ne lássa őt. Homokára szorította ujjait, hogy kiűzze a fejéből. A pamlag koszos kárpitjához szorította a fülét, hogy hangja ne csengjen a fülében.

Z. látomása

Akkor lépjen a helyiségbe, amikor az a régi táncdal szól. Arca legyen fehér, hasonlatos egy tizennyolcadik századi dámához. A szeme jégkék színben csillogjon, a bú mellett lakjon ott a megfejthetetlen. A haja vörös, zöld ruhát viseljen. Keressen egy embert, aki én vagyok. A zene akkor szóljon a leghangosabban, amikor meglát. A dohányfüstből kibontakozva, a hamutartóban gyülekező csikkek, kiürült poharak, és az élénken beszélgető emberek forgatagában senki más ne lássa meg. Amikor belép, én már tudjam, ki ő, hogy később azért imádkozhassak, megsejtse. Létezésének ténye égjen a tudatomba.
Amikor felébredek, már az ágyam szélén ül, munka közben a vállam fölé hajolva mosolyog a táblázataim pontatlan voltán. Kinevet, amikor helytelen képlettel számolok, aztán mérgelődve javítok. Velem szemben ül ebéd közben, őt látom az alakját a kirakatban csodáló nő helyett is.
Eregesse lassan a füstöt, melynek szürkesége ne fojtsa meg a valóságom. Sejtsem rezdülését, érezzem titkát, burkoljam felhőbe. Legyen enyém.

Az övé legyen még… mi is? Kérdezte magától Z., amikor elhallgatott a zene. Az ablaküvegben a pár már rég befejezte a csókot, a csocsóasztal elárvult, az emeletről lassan támolyog valaki. Megjelenik valaki egy seprűvel, előkerül egy felmosóvödör is. A szomszéd helyiségben felzúg egy porszívó. A pamlag mellett áll egy nő. Z. megfogja a kezét. A nő beszél, aztán felszalad a szemöldöke, rángatja a kezét, mond valamit. Nem hallod? Haza kell menned, a bulinak vége, záróra van! 

Megjelent: Együtt, 2013/3. Megtekinthető: itt